Schare

Beschrijving

Van Meuleken naar Landsdijk in Bassevelde, vormt eveneens de grens met Watervliet. Maakte deel uit van de Graaf Jansdijk, een dijk in het krekengebied, ter bescherming tegen stormvloeden en overstromingen, oorspronkelijk van Knokke naar Sas van Gent, aangelegd en versterkt in verschillende fasen vanaf de 14de eeuw. Jan zonder vrees, graaf van Vlaanderen, liet in het begin van de 15de eeuw de verschillende dijken tot één dijk verbinden. De dijk is hier nog goed herkenbaar in het wegtracé en het omliggende landschap. Langs de dijk staan hoeven, meestal verbouwd, en kleine dijkhuizen. De wegzate van de dijk is echter verbreed en aangepast aan het moderne verkeer.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen