Kruisstraat

Beschrijving

Van de Notelaarstraat naar de Kerkhofstede, grens met Watervliet, in de Laureinepolder. De Oesterputbrug leidt over het Leopoldskanaal. Het Leopoldskanaal, een onbevaarbare waterloop in functie van de waterafvoer, werd aangelegd bij wet van 26 juni 1846 en moest Zelzate met de zee verbinden. Het kanaal werd voltooid in 1854 met het graven van de laatste sectie van Sint-Laureins tot de Oesterput in Boekhoute. In 1938 werd het Leopoldskanaal nog verlengd van de Oesterput tot Haven. Een kleine stalen vakwerkbrug of Baileybrug ligt over het verlengde deel van het kanaal.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen