Tingelhoek

Beschrijving

Dijkweg deel uitmakend van de Graaf Jansdijk, van Posthoorn naar Noordstraat. De Graaf Jansdijk, aangelegd in het krekengebied ter bescherming tegen stormvloeden en overstromingen, oorspronkelijk van Knokke naar Sas van Gent, werd aangelegd en versterkt in verschillende fasen vanaf de 14de eeuw. Jan Zonder Vrees, graaf van Vlaanderen, liet in het begin van de 15de eeuw de verschillende dijken tot één dijk verbinden. Langs de dijk staan hoeven, meestal verbouwd, en kleine dijkhuizen. De wegzate van de dijk is hier aangepast aan het moderne verkeer. Ten noorden van de dijkweg stond vanouds aan de in 1614 ingedijkte Kapellepolder een opvallende windmolen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen