Geografisch thema

Dorpsstraat

ID
8665
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8665

Beschrijving

Straat in het centrum van Humbeek. Eertijds was de gemeente een straatdorp met de kerk ten noordoosten in de as van de weg omgeven door landbouwgebied. Ontstaan aan de belangrijke verbindingsweg Asse - Mechelen vermoedelijk in de eerste helft van de 11de eeuw. Het Achterstraatje vormt een nuttige omleiding voor de Dorpsstraat waardoor deze van doorgaand verkeer gevrijwaard blijft.

Ondanks dat de straat reeds bebouwd was in de 17de eeuw (zie Kaartboek van de abdij, 1699) en de bebouwing zich in de loop der tijden alleen maar heeft uitgebreid, onder meer rond de kerk (zie Ferrariskaart, 1771-1778), is er geen architectuur uit die periode bewaard gebleven. Het huidige straatbeeld wordt bepaald door een heterogene bebouwing uit de 19de eeuw tot heden. Nrs. 13 en 23 zijn nog voorbeelden van de éénlaagse bebouwing minstens opklimmend tot begin 19de eeuw; nr. 13 met gewijzigde muuropeningen en nr. 23 later verhoogd met een dakverdieping. Nrs. 30, 39 en 64 zijn breedhuizen van drie tot vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak uit de tweede helft van de 19de eeuw; met schijnvoegen gecementeerde lijstgevels aangepast op het gelijkvloers, nrs. 30 en 64 met gedecoreerde, geriemde vensteromlijstingen op de verdieping. Nrs. 2-4, 18, 55-57-59, 68-70, 69-71 en 77 zijn typische voorbeelden van woningen uit de overgang van het eerste naar het tweede kwart van de 20ste eeuw met verwerking van gekleurde baksteen en/of natuursteen in de boogstenen, muurbanden, enz., het schrijnwerk en de kroonlijsten zijn meestal vernieuwd.


Bron: VAN DAMME M. met medewerking van DEBACKER I. & BOEKSTAL P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Damme, Marjolijn
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Dorpswoning

 • Omvat
  Klooster en Vrije Katholieke Meisjesschool

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Rumoldus

 • Is deel van
  Humbeek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpsstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8665 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.