Kruisstraat

Beschrijving

Straat in het verlengde van de Dorpsstraat, vertrekt ter hoogte van de Steeneikstraat en gaat in zuidwestelijke richting tot aan de grens met Beigem (Coppendries). Deel uitmakend van de historische verbindingsweg tussen Asse en Mechelen en in het kaartboek van de abdij (1699) "Langh Block Straete" genoemd, naar het aanpalende veld. Het kruispunt met de Molenstraat stond bekend als "'t Criijs" (zie kaartboek) waaraan de huidige benaming vanaf de 19de eeuw werd ontleend (zie Atlas der voetwegen, 1845).

Schaars bebouwde straat in de 17de en 18de eeuw met kleine woonconcentraties aan ’t Criijs en de Coppendries (zie kaartboek en de Ferrariskaart, 1771-1778). Drie complexen vallen dadelijk op, in het begin van de straat het "Steenen Hiijs" (nrs. 1-11), het circa 1775 heropgebouwde "kasteel Ter Wilder" (nr. 22) en op het einde van de straat een grote omhaagde hoeve die reeds in de 19de eeuw definitief verdween (zie Poppkaart, circa 1860). Eveneens uit deze periode nr. 102: volledig aangepast woonhuis met sporen van vlechtingen in de oostelijke zijgevel. Heden heterogeen bebouwde straat met voornamelijk architectuur vanaf eind 19de eeuw: nrs. 51-55: twee arbeidershuisjes van anderhalve bouwlaag opklimmend tot eind 19de - begin 20ste eeuw; nrs. 79 en 90: na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde neotraditionele hoeves met de steun van "Oeuvre Suisse Belge"; nr. 176: een eveneens na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwde langgestrekte hoeve met verwerking van een rood pannen afweerkruis in het zwart pannen zadeldak en de nrs. 34-38, 47, 59 en 106: kenmerkende bebouwing uit de jaren 20-30 van de 20ste eeuw waarbij de bakstenen lijstgevels versierd werden met gekleurde baksteen; nr. 47 met fraai bewaard hekwerk.

Auteurs: Van Damme, Marjolijn