Geografisch thema

Meiskensbeekstraat

ID: 8668   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8668

Beschrijving

De Meiskensbeekstraat vertrekt aan de Kerkstraat ter hoogte van het dorpscentrum om dezelfde straat ter hoogte van nr. 145 weer te vervoegen; voorheen "Pastorijweg". De huidige naam verwijst naar de gelijknamige beek ten noordwesten van de straat.

Historische veldweg (kaartboek van de abdij, 1699) onbebouwd gebleven tot het midden van de 19de eeuw. Heden vooral 20ste-eeuwse bebouwing, waaronder enkele (landbouw)bedrijven uit het tweede kwart van de 20ste eeuw bestaande uit een woonhuis van twee travee├źn en twee bouwlagen en lagere aanpalende schuur: nr. 70 een voormalige bloemisterij, de serres zijn verdwenen maar er staan nog twee schouwpijpen in de tuin (naar verluidt van de jaren 1940) en nr. 104 met een kleurrijk uitgewerkte gevel door het gebruik van witte en zwarte geglazuurde baksteen.


Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn


Relaties

  • Omvat
    Sint-Rumolduszaal

  • Is deel van
    Humbeek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Meiskensbeekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8668 (Geraadpleegd op 01-10-2020)