Geografisch thema

Molenstraat (Humbeek)

ID
8669
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8669

Beschrijving

Verticale straat tussen de Molenstraat te Beigem en de Driesstraat. Ze ontleent haar huidige naam aan de voormalige windmolen die was gelegen aan de kruising met de Oudemolenweg. In 17de eeuw werd het gedeelte ten noorden van de Kruisstraat tot aan de Crenaertsstraat "Quaey Strate" genoemd en het deel tot aan de Driesstraat "Het Windt Gat". Het kruispunt met de Kruisstraat werd "'t Cruijs" genoemd en met de Crenaertsstraat "Den Heuvel" (Kaartboek van de abdij, 1699).

In de 19de eeuw voornamelijk bebouwd ter hoogte van de kruispunten, nr. 178: verbouwde hoeve met schuur van 1874, zie jaartal van gesinterde bakstenen en nr. 184: langgestrekte hoeve van anderhalve bouwlaag onder haaks zadeldak uit eind 19de eeuw.


Bron     : Van Damme M. met medewerking van Debacker I. & Boekstal P. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Grimbergen, Deelgemeenten Grimbergen, Beigem, Humbeek en Strombeek-Bever, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB4, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Damme, Marjolijn


Relaties

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Humbeek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenstraat (Humbeek) [online] https://id.erfgoed.net/themas/8669 (Geraadpleegd op 14-06-2021)