Brusselstraat

Beschrijving

Oude verbindingsweg met Brussel. Loopt in het verlengde van de Burchtdam. Inplanting van de bakstenen Sint-Theresiakerk in gemoderniseerde neoromaanse stijl (1926) aan het kruispunt met de Leopoldlaan. Straatbeeld getypeerd door banale rijhuizen, uit de 19de eeuw, met twee à drie traveeën, twee of uitzonderlijk drie verdiepingen, diverse parementen, veelal rechthoekige muuropeningen en verbouwde begane grond; voorts baksteenarchitectuur uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw en nieuwe bouw. Enkele éénlaagse arbeiderswoningen getuigen van de vroege schaal, onder meer nummer 21-23, prettig enkel- en dubbelhuisje onder doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen) met beraapte lijstgevel, uit de 19de eeuw, gemarkeerd door groengeschilderde houten vensteromlijsting en winkelpui. Enkele behouden houten winkelpuien (onder meer nummer 17), veelal zonder pittoreske details. Voorbij het kruispunt met Leopoldlaan, meer homogene bebouwing: arbeiderswoningen uit de 19de eeuw tot begin 20ste eeuw, van ongeveer dezelfde schaal, voornamelijk enkelhuizen, met twee verdiepingen, onder zadeldaken, en wisselend parement.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle