Ook de Vlaminckstraat genaamd; zogenaamd naar kanunnik A. (de) Vlaminck die er in de tweede helft van de 16de eeuw het godshuis van Nazareth stichtte dat gesloopt werd in de 18de eeuw. Rustige straat oplopend van de E. de Deynstraat naar het kerkhof met hek, getypeerd door enkele noemenswaardige herenhuizen uit de 18de tot de 19de eeuw van verschillend volume met ritmisch verspringende kroonlijsthoogten. Accent op herenhuis nummer 10. Toren van de abdijkerk speelt bepalende rol in het straatgezicht.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent. Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Antoon de Vlaeminckstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8683 (geraadpleegd op ).