Vertrekkend in het verlengde van de Stationsstraat, doorheen het gehucht Walfergem richting Zellik en Brussel. Drukke transitbaan die als onderdeel van de oude verbinding tussen Brussel en Gent de gemeente van oudsher volledig doorkruist en aan de basis ligt van de ontwikkeling van Asse tot langgerekt straatdorp. De weg is gelegen op de heuvelkam die de scheiding vormt tussen de Rupel- en de Denderkom, zie gemeente-inleiding, en werd voor de eerste maal gekasseid in 1704: de aanleg van deze eerste echte "steen"-weg accentueert trouwens het belang van de route.
Aan deze straat, die vandaag gekenmerkt wordt door een meermaals onderbroken, heterogene lintbebouwing vanuit Asse-centrum, ligt ook de voormalige gemeentelijke jongens- en meisjesschool, waarvan de oprichting opklimt tot het begin van de twintigste eeuw (nummers 232-240); thans biedt dit U-vormig ingeplante complex een mooi voorbeeld van hergebruik met nieuwe functie na renovatie naar ontwerp van Martine Verhaegen. In 1908 bouwden de missionarissen van het Heilig Hart in deze omgeving een seminarie met bijhorend klooster (nummer 127) en een openbare kapel, die in 1956 werd erkend als kapelanij van de parochie Sint-Martinus.
OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 46-48.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brusselsesteenweg (Asse) [online], https://id.erfgoed.net/themas/8693 (geraadpleegd op ).