Geografisch thema

Brusselsesteenweg (Asse)

ID
8693
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8693

Beschrijving

Vertrekkend in het verlengde van de Stationsstraat, doorheen het gehucht Walfergem richting Zellik en Brussel. Drukke transitbaan die als onderdeel van de oude verbinding tussen Brussel en Gent de gemeente van oudsher volledig doorkruist en aan de basis ligt van de ontwikkeling van Asse tot langgerekt straatdorp. De weg is gelegen op de heuvelkam die de scheiding vormt tussen de Rupel- en de Denderkom, zie gemeente-inleiding, en werd voor de eerste maal gekasseid in 1704: de aanleg van deze eerste echte "steen"-weg accentueert trouwens het belang van de route.

Aan deze straat, die vandaag gekenmerkt wordt door een meermaals onderbroken, heterogene lintbebouwing vanuit Asse-centrum, ligt ook de voormalige gemeentelijke jongens- en meisjesschool, waarvan de oprichting opklimt tot het begin van de twintigste eeuw (nummers 232-240); thans biedt dit U-vormig ingeplante complex een mooi voorbeeld van hergebruik met nieuwe functie na renovatie naar ontwerp van Martine Verhaegen. In 1908 bouwden de missionarissen van het Heilig Hart in deze omgeving een seminarie met bijhorend klooster (nummer 127) en een openbare kapel, die in 1956 werd erkend als kapelanij van de parochie Sint-Martinus.

 • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 46-48.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Ascanuscollege

 • Omvat
  Kapelanij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

 • Is deel van
  Asse

 • Is gerelateerd aan
  Brusselsesteenweg (Zellik)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brusselsesteenweg (Asse) [online] https://id.erfgoed.net/themas/8693 (Geraadpleegd op 18-06-2021)