Geografisch thema

Kalkoven

ID
8699
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8699

Beschrijving

Korte straat in het centrum, als onderdeel van de drukke N9. De benaming werd ontleend aan een voorheen uitgestrekte, gelijknamige landerij die gelegen was tussen het centrum, de Prieelstraat, Krokegem en Borchstadt; hier stond in de vroege middeleeuwen een oven voor het branden van kalk; het toponiem Kalkoven verwijst trouwens zeer vaak naar een vindplaats van Romeinse relicten, zoals hier zeker het geval is: bij grondwerken kwamen in het verleden vaak resten van woningen en straatbelegging naar boven als getuigen van de hier gelegen Romeinse vicus, zie gemeente-inleiding. Het puin ervan werd in het verleden aangewend om kalk te branden.

Thans worden de straatwanden gekenmerkt door een heterogene, sporadisch onderbroken lintbebouwing.

 • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 22-23.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Hoekpand

 • Is deel van
  Asse


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kalkoven [online] https://id.erfgoed.net/themas/8699 (Geraadpleegd op 14-05-2021)