Geografisch thema

Kerkstraat

ID
8702
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8702

Beschrijving

Korte, rechte verbindingsstraat in het centrum tussen de Markt en het Kerkplein; voorheen eindigde de straat bij de ingangspoort van het kerkhof rondom de Sint-Martinuskerk, zie oude prentkaart, vandaar de oude benaming Kerkhofstraat. Een deel van de historische bebouwing bleef bewaard, onder meer de dekenij (nummer 5) en de voormalige woningen van de twee onderpastoors (nummers 12-14). Het huidige politiekantoor (nummer 2) bevat nog een gerecupereerde, oude gevelsteen met afbeelding van een duif en de vermelding "IN DE WITTE DUIF/ ANNO ....", refererend aan de voormalige aanwezigheid van de gelijknamige herberg op deze plaats, zie oude prentkaart. Van op de Markt biedt de straat trouwens een mooi perspectief op het hooggotische zuidportaal van de Sint-Martinuskerk, dat vermoedelijk om deze reden niet in het verlengde van het transept werd gebouwd maar gericht naar de Kerkstraat.

 • Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummers 37, 38.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Pastorie van de Sint-Martinusparochie

 • Omvat
  Twee identieke onderpastorieën

 • Is deel van
  Asse


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerkstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8702 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.