Geografisch thema

Kruisborreweg

ID
8705
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8705

Beschrijving

Veldweg in het gehucht Koudertaveerne ten zuidwesten van het centrum. Deze weg vertrekt van aan Mazier en loopt via de op een steile hoogte gelegen Kruisborrekapel uit de zeventiende eeuw, opgericht ter verering van het Heilig Kruis, en verder via diverse kleinere kapellen naar de Edingsesteenweg ter hoogte van herberg "De Koekoek" (nummer 200). Door de groeiende devotie ontwikkelde de weg zich in de loop van de twintigste eeuw tot een echte "ommegang" met diverse kapellen, lokaal de "weg oem" of "Kapellekensweg" genoemd. Buiten de thans nog bestaande weg- of veldkapellen langs deze weg, waren er oorspronkelijk ook nog een aantal, thans verdwenen boomkapelletjes.

Op het einde van de Gallo-Romeinse periode bestond er volgens J. Verbesselt op de nabijgelegen Kerkberg langs de Edingsesteenweg mogelijk een eerste christelijke kern, die gegroeid was uit een oudere heidense bronnencultus in de onmiddellijke omgeving. Op de top van die heuvel bevond zich voorheen een kapel, waarvan de oorsprong nog niet achterhaald werd, maar die volgens literatuurbronnen zeker bestond in 1696. Ze was toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw-van-Neerwaver, waar de abdij van Affligem sinds 1090 een priorij bezat. De kapel werd volledig verwoest tijdens de Franse Revolutie (1797) en heropgebouwd in 1809. Volgens V. Van Dievoet lag de kapel echter niet op de heuvel, maar langs de Edingsesteenweg en toen deze werd rechtgetrokken in 1845 werd de kapel op de heuveltop heropgebouwd. Wanneer in 1945-1946 op deze plaats villa's werden gebouwd, werd de toenmalige negentiende-eeuwse kapel afgebroken en nogmaals heropgebouwd langs de weg naar de Kruisborrekapel. Laatstgenoemde werd opgericht in 1622 door pastoor Calenus ter herinnering aan het eerste Heilige Kruiswonder dat hier volgens de legende plaats vond in de twaalfde eeuw. Kapel en omgeving werden beschermd als landschap bij K.B. van 28 mei 1962.

 • DE NIL L., De Kruisborrewandeling te Asse, in Brabant, 1991, nummer 4, p. 3-13.
 • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 29.
 • VAN DIEVOET V., De Kapel van O.-L.-V. van Neerwaver te Assche, in Brabantsche Folklore, jaargang VI, nummer 36, 1926-1927, p. 386-388.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Neerwaver

 • Omvat
  Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Smarten

 • Omvat
  Kruis van Sjat

 • Omvat
  Kruisborrekapel

 • Omvat
  Sint-Antoniuskapel

 • Omvat
  Sint-Jozefkapel

 • Is deel van
  Asse


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kruisborreweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/8705 (Geraadpleegd op )