Geografisch thema

Molenstraat

ID
8709
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8709

Beschrijving

Korte rechte straat tussen de Stationsstraat en de Waarbeek, gelegen net ten zuidoosten van het centrum. De naamgeving refereert aan de voormalige aanwezigheid van een houten graanwindmolen, gebouwd in 1659 door de toenmalige heer van Asse, Willem de Cotereau. Deze molen, vaak molen Van der Gucht genoemd naar de molenaar van circa 1878, is duidelijk zichtbaar op de "Caerte Figurative" van 1713; hij werd gesloopt in 1913 en verdween toen volledig uit het straatbeeld.

Thans wordt het uitzicht bepaald door een overwegend kleinschalige bebouwing waarvan de oudste panden opklimmen tot het laatste kwart van de negentiende eeuw; op het einde wordt de straat gekruist door de spoorlijn Brussel-Dendermonde. Over de spoorweg rechts liggen de thans verlaten bedrijfsgebouwen van de vroegere fabriek Asphaltco, nummer 46.

 • Asse in oude prentkaarten, samengesteld door Heemkring "Ascania", Zaltbommel, 1973, nummer 9.
 • HOLEMANS H., De windmolens van Asse, in Ons Molenheem, nummer 3, 1997, p. 72.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Fabriek Asphaltco

 • Omvat
  Rij arbeiderswoningen

 • Is deel van
  Asse


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Molenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8709 (Geraadpleegd op 17-06-2021)