Geografisch thema

Brusselsepoortstraat

ID
871
URI
https://id.erfgoed.net/themas/871

Beschrijving

Gelegen in het verlengde van de Hoogstraat, loodrecht op Brusselse Poort en aldus van oudsher een belangrijke uitvalsweg ter verbinding van de stadskern met de gemeente Hombeek. De zogenaamde "Plaisancebrug" over de Leuvense Vaart (1750) werd in 1933 vervangen door een stalen constructie en thans gemoderniseerd.

Heden een secundaire handelsstraat overwegend bepaald door burgerhuizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, drie bouwlagen en drie traveeën met rechthoekige of getoogde muuropeningen en benedenverdiepingen verbouwd tot winkelpuien; voorts doorsneewoningen uit de 20ste eeuw, waaronder nummers 29-31 een imposant hoekpand vormt in sobere art-decostijl (uit het tweede kwart van de 20ste eeuw).


Bron     : Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.
Auteurs :  Eeman, Michèle, Kennes, Hilde, Mondelaers, Lydie
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hoekgebouw

 • Omvat
  Hoekhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Omvat
  Twee stadswoningen

 • Is deel van
  Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brusselsepoortstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/871 (Geraadpleegd op )