Geografisch thema

Weversstraat

ID
8726
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8726

Beschrijving

Gelegen in het centrum als onderdeel van de N9, een drukke transitbaan die de gemeente nagenoeg halveert. In de negentiende eeuw gekend onder de benaming Kwakstraat. Deze straat, één der voornaamste in de middeleeuwse vrijheid, werd al vermeld in een akte van 1310 en verwijst door haar benaming naar de voor Asse voorheen belangrijke lakenweverij, zie ook de lakenhal op het naburige Gemeenteplein. In 1821 stichtte kanunnik Luckx, voorheen pastoor van het gasthuis en norbertijn van Grimbergen, hier een instelling voor weeskinderen waarvan de zorg werd toevertrouwd aan de zwartzusters, vanaf 1835 ondergebracht in het huidige nummer 1.

 • OCKELEY J., Historiek der straten van Asse, Asse, 1967, p. 54-55.

Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Eclectische villa

 • Omvat
  Eclectische villa La Tourelle

 • Omvat
  Zwartzusterklooster

 • Is deel van
  Asse


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Weversstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8726 (Geraadpleegd op 15-05-2021)