Groenstraat

Beschrijving

Korte rechte straat tussen de Gentsesteenweg en Vogelenzang, op de grens tussen de gehuchten Terheide en Krokegem. De oudste vermelding van genoemde straat is te vinden in het kaartboek van de abdij van Affligem, dat in 1717 opgemaakt werd door Joos de Deken. Op de Poppkaart van circa 1860 wordt de huidige Groenstraat aangeduid als "Marquis Dreef" en het huidige Vogelenzang als Groenstraat. Halverwege de negentiende eeuw was de straat aan de westzijde nog grotendeels onbebouwd, thans wordt ze gemarkeerd door meerdere getuigen van de voorheen landelijke activiteit in de vorm van haaks op de straat ingeplante, langgestrekte hoeven uit de tweede helft van de negentiende of de eerste helft van de twintigste eeuw; de meeste, onder meer de nrs. 21, 23, 46 en 48, zijn echter grondig aangepast of gerenoveerd met uitzondering van het nr. 74 dat nagenoeg intact bleef. In de as van de straat die trouwens is afgezet met linden, ligt een Sint-Rochuskapel, zie Heuvelstraat.