Dorp

Beschrijving

Centrum van Mollem, bestaande uit een rechthoekig dorpsplein ter zijde van de Kasteelstraat met de centrale inplanting van de Sint-Stefanuskerk en ten noordoosten ervan de pastorie. De hoek met de Kasteelstraat wordt ingenomen door het voormalige gemeentehuis met bijhorende gemeenteschool, thans een filiaal van de bibliotheek (nummer 1). Aansluitend vertoont de noordelijke pleinwand een heterogene bebouwing uit de negentiende en de twintigste eeuw, sterk verspringend ten opzichte van de rooilijn. De zuidelijk pleinwand bevat nog enkele hoofdzakelijk negentiende-eeuwse hoeven waarvan het uitzicht werd aangepast in de loop van de twintigste eeuw. De dorpskom van Mollem werd beschermd als dorpsgezicht bij Besluit van 10 januari 1980.