Geografisch thema

Rasselstraat

ID: 8752   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8752

Beschrijving

Van oudsher een gedeelte van de verbindingsbaan van Zellik over Relegem naar Wemmel. Tot op heden voor het grootste deel onbebouwd, behalve nabij de grens met Wemmel waar twee oude hoeven bewaard bleven, nummer 1 en nummer 3. Deze concentratie van gebouwen bestond reeds ten tijde van de Ferrariskaart van 1771-1777 die de "Hoeve Raessel" vermeldt ter plaatse van het huidige nummer 3 en ten zuiden ervan, aan de overzijde van de weg de inmiddels verdwenen "Hoeve Heyland"; de hoeve ter plaatse van het huidige nummer 1 is wel ingetekend doch kreeg geen benaming. Op de Poppkaart van circa 1860 wordt deze hoevenconcentratie aangeduid als gehucht onder de naam "Het Heyland".


Bron     : Kennes H. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Hoeve Hof te Rasselt of Rasselhof

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Relegem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Rasselstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8752 (Geraadpleegd op 22-10-2020)