Geografisch thema

Kerklaan

ID
8758
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8758

Beschrijving

Gelegen in het vrij landelijk gebleven, oude dorpscentrum, zie gemeente-inleiding, en gekarakteriseerd door een sterk hoogteverschil. Het einde van de straat wordt gedomineerd door de op een hoogte gelegen Sint-Bavokerk met omringend, ommuurd kerkhof. Ten oosten ervan, maar onder aan de helling, ligt de pastorie. Pleinvorming ter hoogte van de kerk met omringende, heterogene en vrij sobere dorpsbebouwing uit de negentiende en twintigste eeuw. In het op de velden uitlopende straatdeel voorbij de kerk resten nog enkele getuigen van de voorheen agrarische bedrijvigheid, dit in de vorm van haaks op de straat ingeplante, negentiende-eeuwse hoevetjes, zoals het tot woning gerenoveerde nummer 216 en het onbewoonde nummer 228 dat thans in vervallen toestand verkeert. De begraafplaats, sinds de jaren 1930 gelegen ter hoogte van het nummer 166 is volledig ommuurd en bevat een middengang met centrale opstelling van het monument voor de gesneuvelden in de vorm van een hardstenen pijler met symbolische reliëfs en bekronende urne, gesigneerd ..(?) Hendrickx As.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Asse, Deelgemeenten Asse, Bekkerzeel, Kobbegem, Mollem, Relegem en Zellik, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB6, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Langgestrekte hoeve

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Bavo

 • Omvat
  Pastorie van de Sint-Bavoparochie

 • Omvat
  Vrijstaand burgerhuis

 • Is deel van
  Zellik


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kerklaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/8758 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.