Kerklaan

Beschrijving

Gelegen in het vrij landelijk gebleven, oude dorpscentrum, zie gemeente-inleiding, en gekarakteriseerd door een sterk hoogteverschil. Het einde van de straat wordt gedomineerd door de op een hoogte gelegen Sint-Bavokerk met omringend, ommuurd kerkhof. Ten oosten ervan, maar onder aan de helling, ligt de pastorie. Pleinvorming ter hoogte van de kerk met omringende, heterogene en vrij sobere dorpsbebouwing uit de negentiende en twintigste eeuw. In het op de velden uitlopende straatdeel voorbij de kerk resten nog enkele getuigen van de voorheen agrarische bedrijvigheid, dit in de vorm van haaks op de straat ingeplante, negentiende-eeuwse hoevetjes, zoals het tot woning gerenoveerde nummer 216 en het onbewoonde nummer 228 dat thans in vervallen toestand verkeert. De begraafplaats, sinds de jaren 1930 gelegen ter hoogte van het nummer 166 is volledig ommuurd en bevat een middengang met centrale opstelling van het monument voor de gesneuvelden in de vorm van een hardstenen pijler met symbolische reliëfs en bekronende urne, gesigneerd ..(?) Hendrickx As.