Geografisch thema

August Derrestraat

ID
8761
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8761

Beschrijving

De straat, met nagenoeg recht tracé, loopt van de Vooruitgangstraat naar de Vossensteert. De naamgeving verwijst naar August Derre (1854-1931), een landbouwer die verschillende jaren actief was als raadslid en schepen van de gemeente Assebroek.

De straat volgt het tracé van de vroegere toegangsdreef naar de middeleeuwse site, in 1292 vermeld als "Geervelde", in de 18de eeuw als "Groot appelmoes" (zie Geervelde) en de site "t Goet van Uitkerke" of "Klein appelmoes" (zie Geervelde en Vooruitgangstraat). De straat loopt langs de omwalling, gevoed door de nabijgelegen Gemeneweidebeek. De site was eveneens, via een toegangspoort, bereikbaar aan de huidige Vooruitgangstraat.

Straat met dominerende woonfunctie. Heterogeen straatbeeld met aan de oostzijde onder meer cottages, gelegen binnen de vroegere omwalling van de hoeves en toegankelijk via een brugje. Aan de westzijde staan in het eerste deel villa’s, het tweede deel wordt bepaald door eenheidsbebouwing.

 • Rijksarchief Brugge, Kaarten en plannen collectie Karel Mestdagh, nummer 24; Verzameling kaarten en plattegronden watering van Blankenberge, nummer 602.
 • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 62.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 18.
 • SOERS K., Assebroek, in Archeologische inventaris Vlaanderen, band IX, Gent, 1987, p. 180-186.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Villa in cottagestijl

 • Omvat
  Villa uit de jaren 1920

 • Is deel van
  Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: August Derrestraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8761 (Geraadpleegd op )