Cesar Gezellestraat

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Daverlo- en de Van Steenestraat. De naamgeving verwijst naar de neef van Guido Gezelle, Cesar Gezelle (1876-1939), pastoor en dichter-schrijver.

Woonstraat met rijhuizen van twee traveeën en anderhalve à twee bouwlagen onder zadeldak. De oudste bebouwing dateert uit het laatste kwart van de 19de eeuw. Overwegend sobere baksteenarchitectuur met weinig uitgesproken stijlkenmerken. Beide zijden van de straat worden gedomineerd door eenheidsbebouwing.

Nummers 2-26, uit het laatste kwart van de 19de eeuw zijn lage huisjes met verankerde, al dan niet beschilderde bakstenen lijstgevels, oorspronkelijk voorzien van luiken, zie duimen. Nummer 12 heeft bewaard schrijnwerk, nummer 10 is recent verhoogd. Nummers 32-54 dateren van circa 1920. De verankerde, bakstenen gevels opgetrokken volgens spiegelbeeldschema hebben een hoger opgetrokken zijtravee voorzien van een puntgevel. De gevels zijn verfraaid met siermetselwerk. Nummer 34 heeft het schrijnwerk bewaard.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 41.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia