Geografisch thema

Eugeen Van Oyestraat

ID
8779
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8779

Beschrijving

Korte straat tussen de Sint-Katarinastraat en de Wantestraat. De oorspronkelijk naam Hugo Verrieststraat wordt met de fusie met Groot-Brugge in 1970 vervangen, zie huidig. De geneesheer-letterkundige, Eugeen van Oye (1840-1926), was leerling van Guido Gezelle.

Woonstraat met eenvoudige bakstenen rijhuizen. Nummers 2-14. is een gevelrij bestaande uit gelijkaardige huizen uit de jaren 1930. Bakstenen gevelparement met verschillend kleurrijk geel en rood baksteengebruik. De lijst- en puntgevels worden horizontaal belijnd door arduinen of granitobanden. Eveneens gebruik van granito voor drielichten op de verdieping. Nummer 10 heeft een meer uitgewerkte puntgevel met erkeruitbouw op de verdieping waarboven spitsboogvormig topvenster.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 57.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Eugeen Van Oyestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8779 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.