Rechthoekig plein gelegen op het kruispunt van de Generaal Lemanlaan, Sint-Kristoffelstraat, Bossuytlaan en Astridlaan. Het plein is afgezoomd met esdoorns. De oorspronkelijke naam Gemeenteplaats wordt in 1942 gewijzigd in Raymond Tollenaereplaats. In 1944 krijgt het plein de naam van de verzetsstrijder Gaston Roelandts (1896-1943), gefusilleerd door de Duitsers. In de volksmond gekend als " 't Perretje", genoemd naar de herberg "Het Peerd", op de hoek met de Gulden-Peerdenstraat, en volgens J. De Smet en H. Stalpaert reeds vermeld in 1352.
Verschillende functies weerspiegelen zich in de bebouwing. Vanouds aanwezigheid van herbergen, gezien de taksvrije ligging net buiten de Paallanden. Op de plaats van het huidige nummers 1-2-3 was lange tijd het gemeentehuis gevestigd. Ter hoogte van nummer 14 bevindt zich, sedert 1905, de berg- en werkplaatsen van de Maatschappij der Buurtspoorwegen, heden in gebruik als stelplaats van De Lijn.
BARREMAECKER (ed.), Assebroek. De geschiedenis van de Brugse rand, 1986, p. 28-36.
DE SMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 64.
SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 64.
Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gaston Roelandtsplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/8782 (geraadpleegd op ).