Geografisch thema

Gemeneweideweg-Zuid

ID
8784
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8784

Beschrijving

Straat met hoekig verloop tussen de Astridlaan en het Paalbos. De naam verwijst naar de Gemene Weiden (zie Michel Van Hammestraat) op Ver-Assebroek. De Gemene Weiden worden pas vermeld in 1327 maar zijn wellicht veel ouder. Ze worden beheerd door enkele families die er tot op heden het vruchtgebruik hebben. Op de Poppkaart (circa 1842) vermeld als "Gemeene Weyde weg".

Het huidige stuk is slechts een onderdeel van een zeer oude, 12 kilometer lange weg. Deze vertrekt van de Assebroekse Meersen langs de Meersenstraat, Gemeneweideweg-Zuid, loopt door het grondgebied van Sint-Kruis (zie Sint-Kruis, Gemeneweideweg-Noord), verder naar Koolkerke-dorp (zie Koolkerke, Gemeneweidestraat).

Woonstraat met in het eerste deel vrijstaande huizen die deel uitmaken van een recente verkaveling. Vanaf de Lorreinendreef loopt de weg als fiets- en wandelpad langs het natuurgebied van de Gemeneweidebeek.

 • CAFMEYER M., De Gemene Weidestraat op het Sijseelse vanaf de vroege Middeleeuwen, in Handelingen van het Genootschap voor geschiedenis te Brugge, jaargang 117, nummers 1-2, 1980, p. 77-103.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 65.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gemene Weidebeek

 • Omvat
  Hofstede Hangheryn

 • Omvat
  Pestkapelletje

 • Is deel van
  Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeneweideweg-Zuid [online], https://id.erfgoed.net/themas/8784 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.