Geografisch thema

Kleine Kerkhofstraat

ID
8789
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8789

Beschrijving

Bochtige straat tussen de Baron Ruzettelaan en de Weidestraat. Ligt in de parochie van Steenbrugge en behoorde tot de fusie in 1970 met Brugge bij Sint-Michiels waarvan de straat tevens de grens vormde. Op een kadasterplan van 1878 staat het laatste, rechte stuk tussen het kerkhof en de Weidestraat aangeduid als "Moordenaarsstraat".

Woonstraat met in de tweede helft van de straat dominerende aanwezigheid van de Centrale Begraafplaats en het schooldomein Haverlo (zie Weidestraat). De oudste bebouwing, gesitueerd in het laatste straatdeel, gaat terug tot de 19de eeuw, cf. het landhuis, nummer 133. Nummer 143 is de voormalige hoeve (met dakruiter), uit het laatste kwart van de 19de eeuw, van het meisjespensionaat "Sainte Marie d'Haverloo". De voormalige hovenierswoning, nummer 72, uit het eind van de 19de eeuw hoorde eveneens bij het meisjespensionaat. De vrijstaande woning van de tuinarchitect heeft eenvoudige bepleisterde en witbeschilderde gevels en een formele tuin (door de eigenaar en tuinarchitect André Van Wassenhove (1934-2002) ontworpen).

Het eerste deel van de straat wordt bepaald door een aaneengesloten bebouwing met rijhuizen. Meestal woningen van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Ook eenheidsbebouwing met eenvoudige lijstgevels uit het einde van de 19de en begin 20st eeuw, nummers 12-20 en nummers 43-55 met muizentandlijst onder de kroonlijst. Vanaf de Kerkhofblommenstraat volgt de straat het verloop van de kerkhofmuur.

 • BEERNAERT B., Open monumentendagen, Brugge, 2002, p. 29.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 110.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis uit het interbellum

 • Omvat
  Burgerhuizen in neoclassicistische stijl

 • Omvat
  De Centrale Begraafplaats

 • Omvat
  Landhuis

 • Omvat
  Stadswoning

 • Is deel van
  Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kleine Kerkhofstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8789 (Geraadpleegd op 21-06-2021)