Geografisch thema

Leliestraat

ID
8792
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8792

Beschrijving

De korte straat loopt in een bocht van de Daverlostraat naar de Weidestraat. De naam is afgeleid van de herberg zogenaamd "De Lelie", reeds vermeld in 1580 en net buiten de Brugse Paallanden gelegen op het grondgebied van de heerlijkheid Sijsele. De straat was de "Uutwech van Daverloo casteelken", gelegen aan de westkant van het nu verdwenen kasteel (zie Daverlostraat).

Naast enige commerciële activiteit vooral woningen met afwisselend gesloten en halfopen bebouwing, hoofdzakelijk uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Aan de noordoostkant aanwezigheid van sportvelden. Nummers 6-10 is een eenheidsbebouwing van drie lage woningen, gebouwd in het Interbellum met eenvoudige roodbakstenen gevels, verlevendigd met speklagen en ontlastingsbogen in witte baksteen. De hoge daken zijn doorbroken door zware dakvensters met trapgevel en pittoreske dakkapellen.

  • BOSSU J. Assebroek en de kaarten van Joseph de Ferraris, in, Arsbroek, jaarboek 12, 1995, p. 21.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, brugge, 1977, p. 130.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa

  • Is deel van
    Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leliestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/8792 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.