Geografisch thema

Meulestee

ID
8795
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8795

Beschrijving

De korte straat, gelegen op Steenbrugge, verbindt met een lichte knik de Baron Ruzettelaan met de Sint-Trudostraat. De naam komt reeds voor in 1336 als wijknaam. Op de zuidoosthoek van de straat met de Moerbrugseweg stond een molen zoals aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778) en de Poppkaart (circa 1842). Of de wijknaam verband houdt met de aanwezigheid van de molen is niet duidelijk. Op de Poppkaart staat de wijk aangeduid als "Gehucht van Steenbrugge".

Doorgangsweg met woonfunctie. De straat werd voorheen gekarakteriseerd door meerdere, lage arbeidershuizen, zie nummer 21, vervangen in de jaren 1990 door nieuwbouw.

  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 60.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 143.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoning

  • Is deel van
    Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Meulestee [online], https://id.erfgoed.net/themas/8795 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.