Geografisch thema

Mispelaar

ID
8797
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8797

Beschrijving

Quasi rechte straat, tussen de Kerklaan en de Michel Van Hammestraat. Vroeger als Vredestraat aangeduid. Bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 krijgt de straat haar huidige benaming om verwarring met de Vredestraat te Sint-Kruis te voorkomen. De naam is afgeleid van een plaatsnaam "Mispelaerbilk", met vroegste vermelding in de ommeloper van Assebroek in Sijsele van 1669.

Op de Atlas der Buurtwegen (1845) staat het gedeelte tussen Meersenstraat en Michel Van Hammestraat aangeduid als voetweg.

Woonstraat en landbouwfunctie. Het eerste deel vanaf de Kerklaan is recent aangelegd en bebouwd met rijhuizen, halfvrijstaande of vrijstaande woningen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. De noordkant wordt gedomineerd door een rij diephuizen (nummers 2-36) met topgevels, uit de jaren 1930. Het tweede deel, vanaf de Meersenstraat, paalt aan de zogenaamde Kleine Gemene Weide en is afgezoomd met populieren. Het hoger gelegen boerderijtje, nummer 96, is de enige bebouwing aan de noordkant, de lager gelegen zuidkant bestaat uit weilanden.

  • DESMET J. en STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 69.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 144.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van VANWALLEGHEM A. & DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Langgestrekte hoeve

  • Is deel van
    Assebroek


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Mispelaar [online], https://id.erfgoed.net/themas/8797 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.