Rubenslaan

Beschrijving

Rechte straat tussen de Daverlo- en de Weidestraat, genoemd naar de Antwerpse kunstschilder Pieter Paul Rubens (1577-1640).

Woonstraat waarvan de oudste bebouwing teruggaat op de aanleg van de straat in de jaren 1920. Het heterogene straatbeeld wordt gekarakteriseerd door koppelwoningen, vrijstaande, halfvrijstaande en rijwoningen uit het Interbellum. De gaaf bewaarde gevelrijen, nummers 28-32 en 29-35 hebben typische gevels uit de jaren 1930, onder meer met toepassing van verschillende kleuren baksteen en geometrisch metselwerk. Nummer 28 valt op door het bruin baksteenparement, het gaaf bewaard schrijnwerk en de brede kroonlijst op klossen. Het halfvrijstaande huis, nummer 23, heeft een massieve voorbouw en strak geritmeerde gevels onder een plat dak. Links van nummer 29 staat een elektriciteitscabine met een voorgevel in een contrasterende, neoclassicistische stijl.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 182-183.