Geografisch thema

Schoolstraat

ID: 8810   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8810

Beschrijving

Loopt van en naar de Sint-Kristoffelstraat. De straat wordt aangelegd in 1932, na het bouwen van een school en klooster, ten behoeve van de nieuwe Sint-Kristoffelwijk. De wijk ontstaat op de gronden van Urbain Bossuyt, toenmalige eigenaar van kasteel Zevekote. Hij verkavelt en verkoopt zijn kasteelgronden met de bedoeling een nieuwe wijk te stichten.

Naast woonfunctie is er aan de noordkant de dominante aanwezigheid van de Sint-Kristoffelkerk en schoolgebouwen. De oudste bebouwing gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw en hoorde wellicht bij het kasteeldomein van Zevekote. Nummer 10 is een vrijstaande woning, gelegen in een beboomde tuin. De bakstenen gevels zijn witbeschilderd en hebben fijne kordons. In de tuin staat een monumentale eik. Nummer 12 is een, in de jaren 1930, tot huis omgebouwde loods. De vrijstaande woning diende als eerste vestigingsplaats voor de kloosterzusters (zie nummer 1). De noordkant van de straat wordt volledig ingenomen door schoolgebouwen en -muren. Verder enkele eenvoudige rijhuizen uit de jaren 1940-1950.

  • BRUYNEEL G., De start van de zusterschool in de Schoolstraat te Assebroek, in Arsbroek, 2002, p. 38-64.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 185.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties

  • Omvat
    Klooster

  • Is deel van
    Assebroek

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Schoolstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8810 (Geraadpleegd op 16-01-2021)