Geografisch thema

Vossensteert (Assebroek)

ID: 8823   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8823

Beschrijving

Lange en drukke verbindingsstraat beginnend bij de Bossuytlaan en eindigend bij de Maalse Steenweg op het grondgebied Sint-Kruis. De weg maakt deel uit van de weg van Zevecote naer de Vossesteert (zie Bossuytlaan en Sint-Kristoffelstraat). Met de fusie van Groot-Brugge in 1970 krijgen beide straatdelen dezelfde benaming. De straatnaam verwijst naar de oude wijknaam voor het noordelijk deel van de straat. Deze plaatsnaam bestond al in de 15de eeuw. Op de kruising met de Antwerpse Heerweg (zie Sint-Kruis, Maalse Steenweg) stond de oude herberg zogenaamd "De Vossesteert" vermeld in 1488 als "een huus dat hiet den Vossesteert".

De weg wordt vanaf de jaren 1920 bebouwd met arbeiders- of koppelwoningen. Meestal zijn het eenvoudige lijstgevels, afgewisseld met diephuizen met topgevels van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Enkele dieperliggende huizen hebben een voortuintje.

 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 228.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P.met medewerking van Vanwalleghem, A. & Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Assebroek,Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL20, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties

 • Omvat
  Café Bieren Henri Maes

 • Omvat
  Modernistisch burgerhuis

 • Omvat
  Villa uit circa 1937

 • Is deel van
  Assebroek

 • Is gerelateerd aan
  Vossensteert (Sint-Kruis)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vossensteert (Assebroek) [online] https://id.erfgoed.net/themas/8823 (Geraadpleegd op 18-01-2021)