Wagnerstraat

Beschrijving

Loopt met licht gebogen tracé van de Generaal Lemanlaan naar de Weidestraat. De naamgeving verwijst naar Jules Wagner (1863-1922), tuinbouwer en tussen 1919 en 1922 burgemeester van Assebroek. De straat staat beschreven in de ommeloper van de Paallanden van de Stad Brugge van 1665 als het "Carrestraetken" en staat getekend op de kaart Vandermaelen (circa 1850).

Het straatbeeld wordt bepaald door de aaneengesloten bebouwing, vanaf de jaren 1920 tot stand gekomen. De rooilijn verspringt ter hoogte van nummers 6-8. Overwegend woningen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen, met uitzondering van de vrijstaande cottages, zie nummers 35 en 70 met erkeruitbouw op de verdieping. Nummer 63 is een lage woning met modernistische gevel. Nummers 65 en 80 zijn, volgens gevelstenen, ontworpen door architect A. Hoeman. Woonhuizen met weinig uitgesproken stijlkenmerken. Soms opgevat als eenheidsbebouwing, zie nummers 43-51. Enkele gevels zijn horizontaal belijnd door banden van gekleurde baksteen, zie nummer 36, nummers 52-54, nummer 60, nummers 72-74. De hoekpanden (oorspronkelijk met commerciële functie) zijn telkens voorzien van een afgeschuinde hoek- en inkomtravee, zie nummer 2 en nummer 83.

• DE SMET J., STALPAERT H., Assebroek. Heemkundige schets, 1950, p. 58.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, Brugge, 1977, p. 230.