Geografisch thema

Leopoldstraat

ID
883
URI
https://id.erfgoed.net/themas/883

Beschrijving

Brede lijnrechte straat, geopend in 1859 en behorend tot de aanleg van de stationswijk; in het verlengde en vertrekkend van de Van Benedenlaan naar het Koning Albertplein met het station, waarop ze overhoeks uitkomt. Drukke éénrichtingsverkeersader als verbinding met de autoweg-oprit Brussel-Antwerpen.

Linkerstraatzijde vooraan eertijds ingenomen door het Koninklijk Atheneum, in 1893 heringericht als Academie voor Schone Kunsten, tenslotte gesloopt in 1946. Huidige bebouwing is voornamelijk gekarakteriseerd door concentratie van vrije beroepen, winkeluitbatingen en horecabedrijven.

Deze straat verliest steeds meer van haar oorspronkelijk karakter en allure: de basisbebouwing uit het derde en vierde kwart van de 19de eeuw moet ook hier meer en meer plaats ruimen voor hoge flatgebouwen en grootschalige nieuwe bouw, (onder meer nummer 4 gesloopt voor de uitbreiding van de Sint-Jozefkliniek, nummer 2).

Het zijn doorgaans middelgrote burgerhuizen met enkelhuisopstand: bepleisterde, bakstenen of gecementeerde lijstgevels van drie bouwlagen en meestal drie traveeën onder een zadeldak; rechthoekige en getoogde bovenvensters of bovenvensters met afgeronde hoeken. Enkele gevels vertonen een rijkere stucornamentatie, onder kroonlijsten op fraai uitgewerkte consoles, met gemarkeerde bel-etage door een balkonleuning of erker. Daarnaast strakkere bakstenen of natuurstenen gevels uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw (nummers 46 en 111), meestal gegroepeerd (zie nummers 56-60 en 63-77), al dan niet met lichte art-deco-inslag (nummer 71). Nummer 103-105 naar ontwerp van architect J. Chabot dateert uit de jaren '30-40. Enkele ruimere herenhuizen zijn verrijkt met neo-Lodewijk XV-motieven, zie nummers 35 en 113.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Meubelfabriek

 • Omvat
  Neoclaccistisch getint burgerhuis

 • Omvat
  Stadswoningen

 • Omvat
  Stadswoningen

 • Omvat
  Vier neoclassicistische burgerhuizen

 • Is deel van
  Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Leopoldstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/883 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.