Havenlaan

Beschrijving

Oude Vaarttragel langs de rechteroever van het eerste Kanaal Gent-Terneuzen tot de grens met Nederland. Thans Havenlaan naar de haven van Zelzate met sinds 1910 het imposante Belgisch Tolkantoor met aanlegsteiger voor de schepen die hier de douaneformaliteiten moesten vervullen. Oorspronkelijke bebouwing met voornamelijk schipperswinkels en café’s.

In 1968, bij de ingebruikname van het derde kanaaltraject, werd het tweede tracé opgevuld en aangelegd als staatspark. Ook het noordelijke deel achter het gemeentehuis, tot de Nederlandse grens, werd park met een centrale visvijver, een restant van het kanaal, en jachthaven ter hoogte van het tolhuis.

Auteurs: Bogaert, Chris