Geografisch thema

Beeweg

ID
8842
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8842

Beschrijving

De straat loopt in een hoek van de Bouchoutelaan tot het Paalbos en maakt deel uit van een wijk, ten zuiden van de Vossensteert, die tot stand komt begin jaren 1960. De naam refereert aan de bedevaartsweg naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Ver-Assebroek waar de Beeweg toen deel van uitmaakt. De oorspronkelijke naam, de Bremstraat, wijst op de ligging in een zandige streek onder meer met begroeiing van bremstruiken. Bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 krijgt de straat de huidige benaming om verwarring met de Bremlaan op Sint-Andries te voorkomen.
In 1962 wordt een basisschool opgericht. In 1964 wordt voor de wijk en nieuwe parochie Ter Lo het houten missiekerkje Sint-Lutgardis gebouwd naar ontwerp van kunstenaar Arno Brys (Brugge). Het kerkje wordt in 2003 wegens brandgevaar afgebroken en vervangen door een polyvalente zaal voor de school.

  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 37.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 23.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Beeweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/8842 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.