Geografisch thema

Beukenboslaan

ID
8843
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8843

Beschrijving

De rechte weg verbindt de Moerkerkse Steenweg met de Brieversweg. De vroegere Galgedreef leidde naar "t' gherechte van Male ofte Malegalghe", op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) aangeduid als "Tgheregte van Male". De galg verdwijnt in het begin van de 18de eeuw maar de plaatsnaam Galgestraat (zie Brieversweg) blijft nog een tijd in gebruik. Aan het eind van de laan staan ter herinnering cirkelvormig geplante lindebomen op de voormalige Galgeplaats of Galgeveld.

Eertijds stond hier een beukenbos (zie Beukenboslaan) horende bij het kasteel van Rooigem en indertijd door de bevolking De Bosjes genoemd. Bij de aanleg in 1958 eerst Boslaan en vanaf 1970 Beukenboslaan genoemd. Residentiële bewoning, liggend in het voormalige "Galgebos", villa's hoofdzakelijk daterend uit de jaren 1950-1960.

  • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 65.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 26.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Beukenboslaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/8843 (Geraadpleegd op )