Blauwezaalhoek

Beschrijving

Landweg gelegen in de Broek, loopt van de Polderstraat naar de Broekweg. De naam verwijst naar de indeling in tiendehoeken door de proost van Sint-Donaas. Deze was eigenaar van een groot deel van Sint-Kruis en kon aanspraak maken op een tiende van de oogst. Dit gebied werd genoemd naar de hoeve "DE BLAUWE ZAAL" (nummers 2-4). Aangeduid op de kaart van Pieter Pourbus (1561-1571) en de Ferrariskaart (1770-1778). Op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) getekend als een private weg langs de landerijen.
De bebouwing bestaat enkel uit een drietal hoeves. Nummer 6 staat op de Poppkaart maar is vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 30.