Melaan

Beschrijving

Gelegen op de rechteroever van de eertijds gelijknamige vliet, een vertakking van de Dijle vloeiend van de Watermolen door de Ham, via Beffer-, Frederik de Merode- en Sint-Katelijnestraat naar de Winket. Een zijarm, gedempt circa 1912, vervoegde de Dijle via het Jef Denynplein en Melaan onder de Melaanbrug (tussen Persoonshoek en Drabstraat).

Voorheen met lindebomen beplante laan, aan de oostzijde begrensd door de vliet en het minderbroedersklooster, thans (behalve kerk) ingenomen door de nieuwe bouw van het Cultureel Centrum Burgemeester A. Spinoy en het Stedelijk Muziekconservatorium, ingehuldigd in 1968.

Westelijk straatblok tussen Arme Claren- en Thaborstraat vroeger ingenomen door het arme claren- en Thaborklooster, sinds 1844 verbouwd tot het zogenaamde "Scheppersinstituut". Voorts gevelwand heden bepaald door middelgrote 19de-eeuwse burgerhuizen met overwegend drie bouwlagen en twee tot drie traveeën met rechthoekige of getoogde muuropeningen, zie nummers 2, 26, 28 en 32-36.

Nummer 2: op de tweede bouwlaag een hoekbeeld (18de-eeuws) van Maria met Kind onder houten baldakijn (1934). Nummer 30: recent gecementeerde lijstgevel van zes traveeën met vernieuwde vensters. Nummer 38: thans gedecapeerd. Enkele panden vallen op in het straatbeeld door een meer uitgesproken voorgevelordonnantie, zie nummers 4-14 en 40.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde