Geografisch thema

Eikenberg

ID: 8861   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8861

Beschrijving

Korte straat, loopt in een knik van de Brieversweg naar de Doornhut. De straat is ontworpen in 1960 en krijgt de naam van het leenhof met hofstede zogenaamd de "Ekenberg". Het leengoed, gelegen in deze omgeving, wordt in 17de-eeuwse documenten vermeld. Het tweede naamdeel verwijst wellicht naar de ligging op de "Bergen", een hoger gelegen zanderig stuk tussen Moerkerkse Steenweg, Doornhut en Brieversweg.
Woonstraat met, afgezien van het boerderijtje nummer 27 uit de tweede helft van de 19de eeuw, hoofdzakelijk huizen uit de jaren 1960. Nummers 17-25 horen bij de bejaardenwoningen ontworpen in 1978 door architect A. Ghyssaert. (Brugge) in opdracht van het O.C.M.W. (cf. Acaciapad). Tussen nummer 25 en 27 ligt een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 54.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Duitse bunker

  • Omvat
    Samenstel van 23 bejaardenwoningen

  • Is deel van
    Sint-Kruis