Geografisch thema

Invalidenstraat

ID
8865
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8865

Beschrijving

De straat loopt in een hoek van 90° van De Mote naar de Nachtegaalstraat op Assebroeks grondgebied. Door een in de buurt wonend (invalide) oorlogsslachtoffer uit de Eerste Wereldoorlog gebruikte de bevolking spontaan de naam Invalidenstraat. In 1953, enkele jaren na de aanleg, wordt de volkse benaming als officiële straatnaam bekrachtigd door het gemeentebestuur.

De kleine hoeve, nummer 27, uit het begin van de 20ste eeuw, ligt op de resterende grond van het voormalige leengoed "Beaupré" (zie Beaupréstraat), toegankelijk via een metalen hek met zonmotief. Aan de zuidkant van het eerste straatgedeelte ligt een restant van het oude leengoed bestaande uit een weide afgezoomd met wilgen en een stuk van de omwalling. Woonstraat met hoofdzakelijk huizen uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 88.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  : 2005


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Invalidenstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8865 (Geraadpleegd op 13-06-2021)