Geografisch thema

Kartuizersstraat

ID: 8870   URI: https://id.erfgoed.net/themas/8870

Beschrijving

De straat loopt in een knik van de Dampoortstraat naar de Geralaan. De drie straatdelen, eerst elk met een andere naam, respectievelijk Guido Gezellestraat, Weidestraat en Kartuizersstraat, worden vanaf 1963 als een doorlopende straat Kartuizersstraat genoemd. De naam verwijst naar de aanwezigheid van het kartuizerklooster tussen 1318 en 1578 (cf. Karel van Manderstraat).
Het middelste straatdeel (Weidestraat) is het oudste stuk en ligt aan de noordkant van het voormalige preventorium zogenaamd "Van Zuylen" (cf. Blauwkasteelweg). Het beukenbosje is nog een restant van de groene omgeving van dit preventorium.
Woonstraat met burgerwoningen uit de jaren 1950-1960 in het eerste straatdeel. Het derde deel wordt gekarakteriseerd door vrijstaande woningen hoofdzakelijk uit de jaren 1960 en 1970.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 104.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Agentschap Onroerend Erfgoed


Relaties

  • Omvat
    Aalmoezenierswoning en hovenierswoning

  • Is deel van
    Sint-Kruis