Geografisch thema

Klompenmakersstraat

ID
8872
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8872

Beschrijving

Korte straat, hoort bij een recente verkaveling uit het eind van de jaren 1990, gelegen aan de oostkant van de Akkerstraat. De naam verwijst naar de Nederlandse klompenmakers die zich in deze buurt hadden gevestigd. Nummers 25-31 zijn vier lage huizen uit de tweede helft van de 19de eeuw, nummers 25-31. Naar verluidt waren dit herbergen georiënteerd op de aanwezigheid van de soldaten die hier kwamen oefenen op het "soldatenveld" aan de Maalse Steenweg. Heden liggen de sterk verbouwde huisjes achterin op het einde van de verkaveling. Nummer 25 heeft nog het oude parement met verankering bewaard. In de linkerzijgevel zijn sporen te zien van de vroegere tuitgevel.

  • DEZUTTER W., D'HONDT J., RYCKAERT M., Kroniek en korte berichten, in Brugs Ommeland, jaargang 38, nummer 3, 1998, p. 138.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Klompenmakersstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/8872 (Geraadpleegd op )