Geografisch thema

Koolstuk

ID
8874
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8874

Beschrijving

Korte rechte straat tussen de Dampoortstraat en de Sportstraat. De straat ontstaat in de jaren 1920-1930 als uitbreiding van het nieuwe Dampoortkwartier (verkaveling ingezet circa 1900) en wordt dan Bloemenstraat genoemd. Met de fusie van Groot-Brugge in 1970 krijgt de straat de huidige naam om verwarring met de Bloemenstraat in Assebroek te vermijden. De naam Koolstuk verwijst naar een hier gelegen stuk land, reeds in 1318 vermeld en horend bij het kartuizerklooster (zie Karel van Manderstraat) dat in 1578 verdwijnt. Woonstraat met overwegend arbeiderswoningen uit het interbellum van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken. Afwisselend diep- en breedhuizen, soms met historiserende elementen.

  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 117.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Arbeiderswoningen van 1934

  • Is deel van
    Sint-Kruis


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Koolstuk [online], https://id.erfgoed.net/themas/8874 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.