Marcus Laurinstraat

Beschrijving

Rechte straat, verbindt de Dampoortstraat met de Julius Delaplacestraat. De naam herinnert aan de Brugse humanist Marcus Laurin (1525-1581), heer van Watervliet (cf. Brugge 18na, Oude Burg nummer 27). Hij was eigenaar van het buitenverblijf het zogenaamd "Blauw Kasteel" of "Blauwhuis" dat hier vlakbij lag (cf. Blauwkasteelweg). De oorspronkelijk naam, de Congostraat, wordt bij de fusie van Groot-Brugge in 1970 gewijzigd om verwarring met de Congostraat te Assebroek en Sint-Michiels te vermijden.
De straat is aangelegd in het begin van de 20ste eeuw, vanaf nummer 13 volgt de straat het verloop van de vroegere dreef naar het "Blauw Kasteel".
Woonstraat met aaneengesloten burgerwoningen waarvan de oudste huizen teruggaan tot het begin van de 20ste eeuw, de meeste dateren uit de jaren 1920-1930. Huizen van twee à drie traveeën en twee à drie bouwlagen onder al dan niet gemansardeerde zadeldaken.

• SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, pagina 139.