Pelderijnstraat

Beschrijving

Loopt van en naar de Maalse Steenweg, met smaller tweede deel, aangelegd als fiets- en wandelpad. Genoemd naar de zogenaamde schandpaal of pelderijn, geplaatst in de 16de eeuw. Oude bocht van de vroegere Antwerpse Heerweg (zie Maalse Steenweg) die langs het kasteel van Male liep. De heerweg wordt rechtgetrokken in 1769. De bocht van de huidige Pelderijnstraat wordt vermoedelijk pas na de Tweede Wereldoorlog afgesneden door een rechte verbinding, zodat de straat als relict van de oude heerweg blijft bestaan. De naam dateert van 1948.

Gekasseide straat, beschermd als dorpsgezicht bij Ministerieel Besluit van 04/07/96, in de bocht van de steenweg Brugge-Gent nabij het historische slot Male. De gaaf bewaarde aanleg, met driehoekig dorpsplein, verschilt nauwelijks van de 18de-eeuwse situatie.

De landelijke straat wordt gedomineerd door de aanwezigheid van het monumentale kasteel van Male, heden abdij, het stadhuis en het pelderijn. Daarnaast kleinschalige, hoofdzakelijk 19de-eeuwse bebouwing afgewisseld met al dan niet omhaagde en bebouwde percelen. Een weide geeft vanaf de Maalse Steenweg vrij uitzicht op de abdij.

Nummer 4 is een voormalige herberg zogenaamd "De Roos", recent verbouwd tot tearoom. De herberg wordt in de 16de eeuw vermeldt als "een huys ende herberghe ghenaempt de Roose …liggende en staende jeghens over het Stadthuys van Male".

• CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 107.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 165.