Polderhoeklaan

Beschrijving

Verbindt in een bocht de Polderstraat met de Aardenburgseweg. Nieuwe weg aangelegd circa 1953. De weg loopt dwars door het voormalig kasteeldomein zogenaamd "Polderhoek". Het kasteel, ontworpen in een historiserende stijl door architect Pierre Buyck (Brugge), werd circa 1890 gebouwd in opdracht van graaf Visart de Bocarmé. De graaf, die in 1904 ook instaat voor de aanleg van het Graaf Visartpark (zie Christus-Koning), laat in zijn kasteelpark een buitengewone verzameling bomen planten. Het kasteel wordt in 1960 gesloopt en het park verkaveld. De ingang van het kasteelpark met smeedijzeren hekkens, gevat in bakstenen pijlers (zie Polderstraat nummer 33) en geflankeerd door twee linden, staat er nog. De voormalige hovenierswoning met serres is bewaard gebleven (zie Aardenburgseweg nummer 33). Heden residentiële bebouwing met villa's uit de jaren 1950-1960.

• BALLEGEER J. en BRAEMS J.-P., Kastelen in het Brugse in oude prentkaarten, 1972, nummer 78.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 170.