Geografisch thema

Minderbroedersgang

ID
889
URI
https://id.erfgoed.net/themas/889

Beschrijving

Genaamd naar het voormalige minderbroederklooster en gelegen tussen Onder den Toren en Melaan - Jef Denynplein.

Voorheen een soort voorhof van het klooster, aan zijde Onder den Toren afgesloten door een muur met toegangspoort en met de Melaankaai verbonden door middel van een brugje. In 1611 werd deze doorgang voor het publiek opengesteld en de minderbroeders kregen toestemming een tweede brug over de Melaanrivier te bouwen voor de kerkingang. Met de bouw van het Gesticht Cellekens in 1854 werden straat en eerstgenoemde brug verbreed en de muur met toegangspoort afgebroken.

Straatbeeld van oudsher getypeerd door belangrijke historische gebouwen: namelijk de Heilige Geestkapel en het Bureel van Weldadigheid, nu het Stadspoppentheater; het minderbroederklooster, sinds 1968 op de kerk na ingenomen door het Cultureel Centrum Burgemeester A. Spinoy; tenslotte een gedeelte van het Spaans Gasthuis, thans verbouwd tot de Cellekens en de Technische Scholen. Overige bebouwing gekenmerkt door eenvoudige 19de-eeuwse en begin 20ste-eeuwse lijstgevels.


Bron: EEMAN M., KENNES H. & MONDELAERS L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n, Brussel - Gent.
Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Gesticht Cellekens

 • Omvat
  Heilige Geestkapel en Bureel van Weldadigheid

 • Omvat
  Minderbroederskerk

 • Is deel van
  Mechelen binnenstad


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Minderbroedersgang [online], https://id.erfgoed.net/themas/889 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.