Geografisch thema

Puienbroeklaan

ID
8893
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8893

Beschrijving

Nieuwe weg, aangelegd in 1955 op de gronden van het kasteel zogenaamd "Puydenbrouck". De rechte weg verbindt de Brieversweg met de Vuurkruisenlaan. Tussen de Vuurkruisenlaan en de Maalse Steenweg ligt in het verlengde van de Puienbroeklaan een smalle, gekasseide weg, tevens een perceelsafbakening tussen het domein Puienbroek en de Maalse Steenweg nummer 402. Puidenbroek is een wijknaam, reeds vermeld in de 14de eeuw en duidend op een moerassig gebied met kikkers of "puiden". Bosrijke, residentiële laan met bebouwing vanaf de jaren 1950. Verder aanwezigheid van het kasteeldomein "Puienbroek" (zie nummers 35-37).

 • CAFMEYER M., Sint-Kruis, oud en nieuw, 1970, p. 47.
 • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 175.

Bron: GILTÉ S. & VAN VLAENDEREN P. met medewerking van DENDOOVEN K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Van Vlaenderen, Patricia
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekhuis bij de Beukenlaan

 • Omvat
  Kasteelsite Puienbroek

 • Is deel van
  Sint-Kruis


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Puienbroeklaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/8893 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.