Geografisch thema

Rooigem

ID
8895
URI
https://id.erfgoed.net/themas/8895

Beschrijving

Rechte dreef, oude verbindingsweg tussen Zuideren (Moerkerkse Steenweg) en Noorderen Aardenburgse weg (Aardenburgseweg). Opgenomen in het beschermd dorpsgezicht van het kasteeldomein Rooigem. Grindweg met populieren en beuken die toegang geeft tot het neerhof van het kasteeldomein "Rooigem". De naam gaat ver terug in de tijd en zou afgeleid zijn van het Germaanse "Rauhinga-haim" of "heem voor de lieden van Rauho" (= de ruwe, rauwe, ruige). Tot de aanleg van de Bisschopsdreef, in 1762, vormt de dreef de hoofdtoegang tot het kasteeldomein. De officiële naam dateert van 1948.

Heden een semi-openbare landweg gelegen langs de omwalling en tevens afbakening van het domein "Rooigem". De enige bebouwing bestaat uit het neerhof van het kasteel. Verder wordt de schilderachtige dreef gekarakteriseerd door het groen van het park van "Rooigem" aan de westzijde. Aan de oostzijde liggen akkers en tegenover de ingang van het neerhof een boomgaard, afgezoomd met een meidoornhaag.

  • DUYCK R., Sint-Kruis, geschiedenis van de Brugse rand, 1987, p. 23.
  • SCHOUTEET A., De straatnamen van Brugge. Oorsprong en betekenis, 1977, p. 29, p. 180.

Bron     : Gilté S. & Van Vlaenderen P. met medewerking van Dendooven K. 2005: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Brugge, Deelgemeente Sint-Kruis, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL21, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Van Vlaenderen, Patricia
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Kasteeldomein Rooigem

  • Is deel van
    Sint-Kruis


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rooigem [online] https://id.erfgoed.net/themas/8895 (Geraadpleegd op )